Monday, September 26, 2011

Alahai, si kecilku..


Assalamualaikum dan salam sejahtera..
ni ada cerita nak kongsi sikit.
pasal anak angkat saya ni..

Sebelum raya baru ni, masa bulan Ramadhan la,
kitorang satu rumah gi Masjid Jamek.
Ingatkan nak survey baju-baju raya,
(memang ada jugak yang beli baju raya)
sekali tu tangok ada apek cina ni jual kura-kura.
macam berminat je kitorang ni..
cover dulu.
tengok-tengok dulu..

"Uncle, berapa seekor ni?"
Alamak, aku dah gatal mulut tanya harga.
"RM6 je seekor"
kitorang dah berpandangan sesama sendiri.
macam comel je..(detik hatiku)
"apa kata kita semua beli,
kalau sorang je beli, nanti kura-kura ni sunyi.."
aku setuju je.
Apalagi, kitorang pun beli ramai-ramai.
4 ekor dalam balang tu, semua kitorang beli.

Balik rumah, fikir pulak nak bagi makanan apa.
Kitorang pun gi Tesco.
Beli makanan kura-kura.
seronok betul diorang (kura-kura) tu makan..

Setiap seekor kena ada nama.
aku sangkakan kura-kura aku tu betina,
aku bagilah nama Yaya..
rupanya jantan,takpe la.
Kura-kura je pun..

yang lagi 3 ekor..
Combi
Wawa
Wuwu

Hanya Wuwu sahaja jantan di kalangan kura-kura ni..
seronok tau jaga kura-kura.
Tapi janganlah letak dalam balang kecik..
Yaya dah hilang sejak balik Terengganu.
aku letak dalam bekas kecik la.
Ingatkan takde apa-apa,
rupanya pandai betul dia panjat.
Yaya tu aktif, suka berjalan atas tangan aku.
sepanjang balik Terengganu, aku mesti pegang dia betul-betul.

Alahai, si comelku..
akhirnya kau pergi jua..
aku minta maaf tau tak dapat jaga kau betul-betul..
(takut Yaya nak aku bertanggungjawab kat Akhirat nanti..)

ni antara gambar Yaya dengan kawan-kawannya..

Yaya yang ketiga dari depan sebelah kiri.
sebelah kanannya Combi.



Yaya takde dalam gambar ni..




Kalau berpeluang untuk bela kura-kura lagi,
aku akan jaga baik-baik..
tak nak dah anak kecil kesayangan aku tu hilang.
Bukan senang nak ada chemistry dengan kura-kura ni.
Asal nampak aku je, mesti dia datang..
Rindunya Yaya..

makan-makan sekejap..

Assalamualaikum dan salam sejahtera
kali ini saya ingin memaparkan
hidangan ikan stim yang agak lazat
(sebenarnya first time makan)
di Restoran Tajira Cahaya
di Kuala Lumpur

Makanan yang kami order ialah 1 set untuk 5 orang
Antaranya seperti di bawah:


ikan stim

udang celup tepung 

dekat hujung sebelah kanan (dalam mangkuk) tu tomyam campur. sedap..

ni tak tau apa dia, tapi sedap jugak.. hehe.. 

fresh orange satu jag

Nampaknya post kali ni macam jalan-jalan cari makan
tapi sebenarnya, gitulah..
nak share tempat kitorang pernah gi makan je
kot2 boleh la siapa-siapa nak makan,
gi cahaya.
cara nak gi senang je.
naik LRT aliran Ampang, turun kat Cahaya.
naik tangga ke sebelah sana,
jalan sikit sampai nampak medan selera,
bukan medan selera,
jalan sikit lagi,
hah! nanti nampak la Restoran Cahaya Tajira.
bukan nak promote tau,
nak bagitau ja.
k, assalamualaikum..

Wednesday, September 14, 2011

Exam??





Assalamualaikum..

Setelah lama berdiam diri, saya kembali mencoret. Cuma kali ini tak banyak cerita. Minggu depan dah start final exam untuk semester 5, tinggal satu lagi sem untuk habiskan diploma accountancy ni. harap2 dapat hadapinya dengan tenang dan sabar. Tengah-tengah hujan turun ni, saya berdoa agar dipermudahkan Allah untuk menjalani peperiksaan nanti. Semoga lebih bersedia mental dan fizikal. Niat kerana Allah.. Bittaufiq wannajah.. Amin.

JANGAN LUPA :


-Baca Surah Yasin
-buat solat hajat dan solat2 sunat lain
-baca surah annashr
-paling penting, sementara masih Syawal, puasa sunat 6 hari

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...